translation

Translation

Free Translation

Τα ορυκτά του εδάφους και του μητρικού πετρώματος

>> Τρίτη 9 Μαρτίου 2010


Έδαφος και ορυκτά. Μια σχέση εξαιρετικά σημαντική, εξαιρετικά πολύπλοκη. Μια σχέση, όμως, που αφορά άμεσα την τροφική αλυσίδα του πλανήτη Γη. Βέβαια, ποια είναι αυτή η σχέση; Ένα ερώτημα που αξίζει να σταθούμε και να ερευνήσουμε.

Έτσι λοιπόν, η βαθμιαία και ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία της αποσάθρωσης, της φθοράς των πετρωμάτων της γήινης λιθόσφαιρας, ήταν και συνεχίζει να είναι εκείνη που παραχώρησε το κατάλληλο υπόστρωμα, την κατάλληλη βάση. Ένα υπόστρωμα, όπου αναπτύσσεται ένα δυναμικό οικοσύστημα, το καλούμενο έδαφος. Η τελική του, όμως, οικοδόμηση οφείλεται στην έντονη δραστηριότητα εξειδικευμένων μελών του μικρόκοσμου.

Τα πετρώματα αποτελούνται από τμήματα που καλούνται ορυκτά, τα οποία και συνιστούν το κυρίαρχο ανόργανο τμήμα του εδάφους. Διαθέτουν κρυσταλλική δομή και διακρίνονται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Τα χονδρότερα μηχανικά κλάσματα που είναι της άμμου και της ιλύος, μετέχουν στην ανάπτυξη των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους, ενώ το κλάσμα της αργίλου, στην εμφάνιση των χημικών ιδιοτήτων του............
..........................

freemeteo

About This Blog

flagcounter

free counters

Lorem Ipsum

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP